top of page

TONYS i Stenungsund - en framgångssaga med fokus på värme, gemenskap och god mat.

Uppdaterat: 16 juni 2020


För tre år sedan startade Tony Holm och hans fru Helen upp TONYS i Stenungsund. Vi har pratat med Tony för att ta reda på nycklarna till deras framgångssaga och vad det är som gjort att dem på tre år gått från att starta upp restaurangen till att idag vända 10 000 hamburgare i månaden och omsätta över 11 miljoner om året.

På TONYS vill vi vara mer än bara god mat. Vi vill vara en mötesplats för människor där de känner sig som hemma. Ett vardagsrum fyllt av värme och gemenskap.

Det första TONYS startade upp i Borås 2014 av Tony Andersson. Borås har alltid varit tidiga med inspiration på mat och mode på grund av textilindustrin och resorna vilket gjort att många trender startat i Borås. Bland annat startade den första pizzerian i Borås på 1950-talet och restaurangen Street Friends som startade i Borås var även först med Svenska högrevsburgare. Street Friends vars recept från 1999 idag lever vidare och serveras på samtliga TONYS restauranger.


När det första TONYS startade i Borås så köpte man en gammal pizzeria med tanken ”Tack för pizzan, nu tar vi över." Ut med inredning och allt det som tidigare varit och in med värme, gemenskap och god mat. Det är grunden till TONYS. På TONYS vill vi vara mer än bara god mat. Vi vill vara en mötesplats för människor där de känner sig som hemma. Ett vardagsrum fyllt av värme och gemenskap.


Tony Holm kom i kontakt med TONYS restaurangkoncept när han slutade jobba i Stockholm och flyttade till Västkusten där han träffat sin fru Helen. Utan tidigare erfarenhet startade dem tillsammans upp TONYS i Stenungsund 2017.


- Från våra tidigare arbeten inom vården hade vi kunskap om ledning, styrning och ekonomi något som vi kunde dra nytta av. Vi tänkte, att laga god mat kan vi lära oss, det finns det recept för.


Hur har det gått och vad har varit era nycklar till framgång?


- Det har varit en lärorik resa. Första året omsatte vi 5,7 miljoner, andra året 8 miljoner och det tredje året 11 miljoner. Idag säljer vi ca 10 000 burgare på en månad.


När vi började var vi nya i restaurangbranschen och har under åren hittat nycklarna som fungerar för oss. När vi startade visste vi till exempel att vi behövde ett kassasystem så vi startade med Open Solutions. Efter en tid när vi började fokusera på våra andra behov i form av uppföljning och statistik började vi kolla på appar, kassasystem och ett säkert system för beställning och betalning och det var så vi kom i kontakt med Loco för första gången.

Innan Loco hade vi en heltid som jobbade i serveringen med att bara ta emot telefonbeställningar och take away, idag lägger vi de resurserna i köket i stället. En besparing på 35 000 i månaden.

- Sedan vi startade med Loco Online Order i augusti 2019 har vi ändrat flödena i restaurangen och idag går all avhämtning där igenom. För både oss och gästerna har det varit en enorm skillnad. Genom att ha övergått till ett digitalt system för beställning, betalning och avhämtning har vi kunnat effektivisera och minskat bemanningen i serveringen. Innan Loco hade vi en heltid som jobbade i serveringen med att bara ta emot telefonbeställningar och take away, idag lägger vi de resurserna i köket i stället. En besparing på 35 000 i månaden.


Det har också blivit ett betydligt säkrare och ett bättre flöde för gästerna. I slutet innan vi övergick till de digitala systemen kunde kötiden för avhämtning eller beställning i kassan vara längre än själva tiden det tog att laga maten vilket inte kändes hållbart för oss. Gästerna kan numera handla av oss även om de är sjuka genom att de kan skriva meddelande vid beställning att de vill få maten lämnad vid bilen och vi har mindre köer i restaurangen då gästerna får en notis när maten är redo att hämta och allt är betalt och klart.


Vi har dessutom ökat vår merförsäljning med 30% då gästerna kan göra sina beställningar i lugn och ro och se vad de kan köpa till för extra tillbehör. Dem köper mer helt enkelt.


Några andra nycklar till framgång?

- Vi har jobbat hårt med vår marknadsföring och med att utveckla vårt koncept med inredning, bemötande och känsla när man besöker TONYS. Vi har förädlat konceptet och till och med börjat sälja inredning. Allt på TONYS är till salu.Nu under krisen med Covid-19 har vi tack vare kommunikationen med våra gäster i sociala media där vi pratat mycket om safe dining kunnat fortsätta möta våra gäster på ett tryggt och säkert sätt. Vi är glada över att kunna säga att vi säljer lika mycket idag som innan Corona bara det att nu är det 70% take away och 30% sittande gäster och innan så var det tvärt om med 70% sittande gäster och 30% take away. Kunderna känner sig trygga att fortsätta stötta oss.


TONYS nycklar till framgång:

  • Ett starkt koncept med mer än bara god mat. På TONYS är det värme, gemenskap och fokus på att skapa en mötesplats där människor trivs.

  • Uppföljning på de aktiviteter som görs och vilken effekt det får.

  • Digitalt system för beställning, betalning och avhämtning.

  • Trygghet för kunden att handla och besöka TONYS genom bra marknadsföringsaktiviteter och trygga system.

  • Engagerade medarbetare som tar ansvar i TONYS nycklar till framgång.

 

TONYS app i App Store: https://apps.apple.com/se/app/tonys/id1463435378 TONYS app i Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.loco.androidapp.tonys