top of page

Så räddades det populära Fårö-Cafét från Corona-stängning

Uppdaterat: 28 jan. 2022

2020 började på ett chockerande sätt för alla och så även för det lilla caféet Sylvis Döttrar på Fårö. Om de nu skulle kunna ha öppet så hopade sig frågorna; Hur skulle alla kunder som är i riskgrupp kunna handla? Hur skulle de få bort köbildningen och hur många kunder skulle vända redan vid parkeringen?

Barbro Karlström och Lisa Blochmann driver det populära caféet Sylvis Döttrar döpt efter deras mamma Sylvis.

Är du också intresserad av en egen App-lösning. Klicka här för att läsa mer!

Viktig drivkraft och arbetsgivare. Vi börjar från början. Sylvis Döttrar, Caféet som blivit en institution på Fårö sedan starten sommaren 1995. Det strategiska läget mitt på den lilla ön har gjort det till ett givet besök för den stora mängden turister som besöker Gotland varje år, så väl innan som efter turen ner på stranden. Även de bofasta Gotlänningarna har Sylvis Döttrar som ett självklart stopp på somrarna. Att bakverken och bröden bakas med en fantastisk kvalité och kärlek hjälper såklart till. Sylvis Döttrar drivs av grundarna och tillika systrarna Lisa Blochmann och Barbro Karlström som likt cafénamnet är just döttrar till Sylvi.Allt bakas från grunden enligt systrarnas egna recept.

- Namnet är en hyllning till vår mamma, berättar Lisa, när vi var små så var doften av nybakt bröd det som mötte oss varje morgon. Frysen fylldes varje vecka på med bullar och vi och alla våra vänner såg till att den var tömd till fredagen, fortsätter Lisa med ett skratt. - Det är den känslan vi vill förmedla vidare till alla våra gäster. Här bakar vi endast med färska råvaror, smör och grädde och även om vi gått från två personer vid starten till de 25-30 säsongsanställda vi är idag så är alla recepten våra egna och servicen lika personlig. Cafét har kommit att bli en stor arbetsgivare på den lilla ön och ger möjlighet till många Fåröungdomar att komma hem varje sommar samtidigt som de kan försörja sig.

Därför blev Corona ett stort hot mot hela verksamheten Många som har säsongsbostad på Fårö tillhör riskgrupperna. Skulle de ens kunna bege sig till caféet? Lisa beskriver även det kärva läget på plats. För även om uteserveringen erbjuder över 200 platser och alla bord står med väl tilltaget avstånd mellan varandra så har köbildning varit ett naturligt inslag under högsäsongen när det vissa dagar kommer hundratals besökare som ska beställa.

- Vi har alltid tävlat internt för att hålla nere kötiden och erbjudit väldigt snabb service vilket har gjort att gästerna tidigare år absolut inte haft några problem med att vänta i kö. Nu blev riskaspekten alldeles för stor, och även om de skulle klara att hålla avståndet så var de osäkra på om de gäster som ville svänga förbi skulle våga när det var kö utanför. - Vi gick till och med så långt att vi ansökte om att få sälja bullar på stranden och då ha kafédelen stängd. Tillägger Lisa. - Vi fick ganska tydliga indikationer på att risken var stor att vi inte skulle kunna ha öppet, så vad skulle vi göra?

En egen app blev räddningen!

Sylvis Döttrar gick vidare med en applösning från Loco

Restaurangen slog upp portarna och började med självservering i trädgården vilket fungerade under försommaren då mängden gäster brukar vara sparsam. Snabbt märktes det dock att det var svårt att ha styrsel och kontroll över verksamheten.

- Vi fastnade snabbt för en lösning från LocoApp. För oss är den personliga servicen väldigt viktig och vi fick direkt förtroende för dem.


Är du också intresserad av en egen App-lösning. Klicka här för att läsa mer! Tillsammans med Loco så sattes en App-lösning upp. Kunderna kunde beställa på plats vid bordet och på så sätt gå före i kön men också beställa take away. Ordrarna hanterades smidigt med hjälp av en Ipad och en Bongskrivare.

Personalen var fast besluten att få ut beställningarna i tid

- Det är klart att det var väldigt nervöst när vi väl startade upp men de som jobbar på LocoApp hörde av sig hela tiden med tips och trix så det gick väldigt smidigt.


Från ett tiotal ordrar per dag i början så var caféet snabbt uppe på 20-25 ordrar i timmen. - Vi har lyckats hålla den kortaste väntetiden vilket är 10 minuter under hela sommaren och det är vi väldigt stolta över. Tävlingarna vi tidigare haft för att hålla nere kötiden blev nu fokuserade vid att få appbeställningarna att levereras snabbt.Varje morgon var det stort tryck på förbeställningarna

Under sommaren så är det många gäster som har uttryckt sin tacksamhet gällande möjligheten att handla Coronasäkert.

- Vi har fått alla möjliga glada utrop. Många kunder har passat på att beställa när de befunnit sig alltifrån på färjan från Fårösund till på stranden. Många anhöriga har varit väldigt glada över möjligheten att se till att deras åldrande föräldrar eller far/morföräldrar får frukostbröd varje dag. Varje morgon så har det funnits ett antal förbeställningar i appen.

På cafét har det varit full fart och de har också kunnat anställa lika många säsongsarbetare som tidigare år, även om de fått dela på något färre timmar. - Appen har verkligen räddat oss i år och vi ser verkligen vinningen i att använda den även kommande år, just det har väldigt många gäster dessutom önskat. Avslutar Lisa.


Lisas fyra bästa tips för att komma igång med appen:

  • Våga! Det går snabbt att komma igång och är inte så läskigt som det verkar i början.

  • Sänk tröskeln för kunden att ladda ner appen genom att erbjuda betalning via Swish och jobba med erbjudanden samt rabattkoder.

  • Publicera i sociala medier med direktlänkar och QR-koder så att kunden enkelt leds in till att ladda ner appen.

  • Få med personalen på tåget. Ha små tävlingar och utmaningar. Kö i appen är egentligen samma som kö på caféet.

Det här säger kunderna: Tiia: Mysig kafé från promenadavstånd från Sudersandcampingen (20-25min). Smidigt att beställa med appen medans man väntar ute vid bordet. Snabbt gick det också! Frukost, fika och bröd och lite annat finns. Lekplats finns på baksidan. Ulrika: Jättesmidigt! Och superbra att slippa gå in när det är kö och mycket folk, TACK! Erat bröd är ju så gott! Linnéa: Älskar appen!!! Så himla bra!! Den hoppas jag får va kvar även när coronapandemin passerat! Passar perfekt bla för småbarnsmorsor som mig som alltid annars våndas över att ta med mina vildingar in i affärer och inte minst stå i kö med dem!

 

Sylvis Döttrar appen i App Store: https://apps.apple.com/se/app/sylvis-d%C3%B6ttrar/id1520586411

Sylvis Döttrar appen i Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.loco.androidapp.sylvisdottrar&hl=sv Loco är en produkt för digital beställning och betalning och ingår i Gastrogates produktutbud. Skulle du vilja veta mer eller komma igång med Loco? Läs mer här eller besök https://www.thelocoapp.com/ för mer information. För att göra det enkelt för dig att anpassa dig nu med den rådande Covid-19 krisen har vi justerat vår prismodell så att du kan ansluta dig utan några fasta kostnader.