top of page

Så här ska du kommunicera med dina gäster!


Alla människor vill känna sig sedda och som att du riktar dig speciellt till dem. Ett effektivt sätt att göra detta på är att definiera din målgrupp i ålder. Inom marknadsföring pratar man ofta om olika generationer med allt från Generation Z till Millennials, Generation X, Baby Boomers och Traditionalists och att de vill bli kommunicerade med på olika sätt. För dig som driver restaurang är det här såklart viktigt när det kommer till hur du kommunicerar med dina kunder, lägger upp erbjudanden till hela köpupplevelsen av dig på nätet.


I Voyados senaste trendrapport visar de på de olika generationernas köpbeteenden och önskemål i hur du bör kommunicera med de olika målgrupperna. Nedan går vi igenom hur du kan tänka när det kommer till att marknadsföra din restaurang till dina gäster och potentiella kunder.

De olika generationerna som tas upp i rapporten:

Generation Z: födda 1996-2010

Millennials: födda 1977-1995

Generation X: födda 1965-1976

Baby Boomers: födda 1946-1964

Traditionalists: födda 1945 eller tidigare

Varför ska man kommunicera olika till olika generationer?

En del i lyckad kommunikation är att kunna prata på ett sätt som gör att personerna du vill nå blir intresserade. Beroende på om du har en målgrupp som är i 30 års åldern, nyss fyllda 16 eller 50+ så behöver du tänka olika. Nedan följer några riktlinjer utifrån Voyados senaste trendrapport hur du kan tänka.


Generation Z - personer som är födda 1996-2010


För den yngsta generationen som idag(2020) är mellan 10 till 24 år fungerar bild bättre än text då de behöver få sitt intresse fångat direkt. De litar inte på traditionell marknadsföring utan vill gärna få rekommendationer från andra de kan relatera till. Influencer marketing fungerar utmärkt på denna målgrupp då de gärna lyssnar och köper när rekommendationen kommer från någon med liknande livsstil och intressen. Word of mouth är också en effektiv kanal för att nå ut till denna målgrupp. Den här målgruppen är som mest aktiv på snapchat och instagram av de sociala nätverken.


Millennials - personer som är födda 1977-1995


Den näst yngsta generationen som idag(2020) är mellan 25 till 43 år är en stor och köpkraftig målgrupp. Då de växt upp med internets intåg har de höga krav på användarupplevelsen på nätet. De förväntar sig smidiga lösningar som gör de enkelt att göra affärer med dig. För dig inom restaurangen som vill jobba mot denna målgrupp är ett digitalt bordsbokningssytem och att kunna beställa och betala via en app eller hemsidan inte bara positivt utan ett måste. När det kommer till innehåll i sociala media gillar målgrupp informationsrikt- och kreativt innehåll. Format som bloggposter eller videos passar den här målgruppen utmärkt. Instagram och Facebook är de kanaler som denna målgrupp är som mest aktiv på.


Generation X - personer födda 1965-1976


Generationen som idag(2020) är mellan 44 till 46 år är en otroligt köpkraftig målgrupp som är lojala mot företag de handlar från. För dig som vill rikta dig mot den här målgruppen så passar sig lojalitetsprogram alldeles utmärkt där de kan ta del av bra erbjudanden och rabatter. Instagram och Facebook är de kanaler som denna målgrupp är som mest aktiv på.


Baby boomers - personer födda 1946-1964


Denna generation som idag(2020) är mellan 47 och 74 år. Denna målgrupp älskar erbjudanden och rabatter. De har anpassat sig bra digitalt och använder framför allt Facebook för att kommunicera med nära och kära. E-post marknadsföring är en bra kanal att använda sig av för att kommunicera med målgruppen då dem är bra på att läsa mail och klarar av ett innehåll med lite mer text.


Traditionalists - personer födda 1945 och tidigare


Den äldsta generationen som idag(2020) är 75 år och uppåt . De kommunikationskanaler som fungerar bäst för denna målgrupp är de mer traditionella som post, radio och TV-reklam. Den här målgruppen vill inte känna sig gamla så rikta dig mot dessa personer med tydliga erbjudanden med vad du kan erbjuda och hur du kan hjälpa dem på ett relevant sätt. E-post marknadsföring är liksom för Baby Boomers en bra kanal då personer inom denna generation har hög öppningsgrad på mail och kan ta till sig ett innehåll med lite mer text.

 

Vi hoppas att ovan ger dig några tankar och idéer för hur du bör tänka både när det kommer till användarvänlighet på hemsida, hur du arbetar med erbjudanden och kommunikationen mot dina gäster. Skulle du vilja få rådgivning kring hur just du kan anpassa din verksamhet för att skapa längre och mer hållbara relationer med dina gäster, tveka inte på att kontakta oss!


Källor:

Trendrapport för nedladdning

Vector i bild: Background vector created by pikisuperstar - www.freepik.com