top of page

Covid-19 och restaurangbranschen - så här ser det ut just nu bland våra kunder.


Vi är inne i mitten av maj och Sverige bjuder på varierat väder och ett fortsatt ansträngt läge för restaurangbranschen. Vi på Gastrogate är dagligen i kontakt med många krögare runt om i landet som alla brottas med liknande frågor och funderingar. Vi tänkte ge er en uppdatering på vad vi ser i vår statistik och v


Bokningsläget

Vi kan se en positiv trend i antalet bokningar den senaste månaden. Överlag har antalet bokningar ökat något och antalet avbok hålls fortsatt på en låg nivå om vi jämför mot de lägsta siffrorna i mitten av mars när Covid-19 bröt ut. 


Beställningar och köp via hemsida och app

Om vi jämför mot i mars innan Covid-19 kom och skakade om världen kan vi se en ökning i antalet personer som väljer att handla mat för avhämtning och på plats i restaurangen digitalt. I vår tjänst Loco Online Order har beställningarna ökat med 76% om vi jämför den 11 mars mot siffrorna den 13 maj. Allt tyder på att fler och fler gäster väljer att handla mat digitalt och ser fördelarna med det.


Vad gör de restauranger som lyckas?


Allt är inte bara negativt ute i restaurangsverige, vi pratar även med de restauranger som säljer mer än tidigare och med en högre marginal. Vad har de gjort för att lyckas?


1. Kommunicerat med sina kunder

De har haft en tydlig dialog med sina kunder på hemsida och i sociala media. De har med vass kommunikation och humor lyckats beröra och engagera sina gäster och besökare.


2. Anpassat restaurangen

De har följt de riktlinjer som finns och anpassat restaurangen utifrån det rådande läget. De har med hjälp av digitala tjänster kunnat möta kund på ett säkert och mer effektivt sätt genom beställning och betalning digitalt både vid bordsservering och för avhämtning.


3. Erbjudit sina tjänster på nya sätt

Vi har hört allt ifrån restauranger som erbjuder kassar med mat och recept för att laga maten hemma till cateringföretag som nu börjat med lunch. Många av våra kunder har hittat nya sätt att möta kunder på och på så vis fått nya intäktsströmmar in i restaurangen.

bottom of page